Moda i održivost

Održivost u modi bila je vruća tema posljednjih nekoliko godina. Uz uspon brze mode, postavljaju se mnoga pitanja o utjecaju masovne proizvodnje na okoliš u industriji.

Mnogi dizajneri i modni brendovi od namještaja do modnog nakita od tada su svoju pozornost usmjerili na održivije metode proizvodnje, korištenjem perilica rublja koje koriste manje vode, na primjer, ili korištenjem organskih boja za tkanine umjesto sintetičkih. Slično, mnoge high street trgovine sada također proizvode odjeću izrađenu od organskih materijala i nude “održive” linije proizvoda.

Napori i koraci za promicanje održivosti u modi kreću se u pravom smjeru. Postoje i stvari koje potrošači mogu učiniti kako bi radili na načinu uživanja u modi s niskim otpadom i ekološki prihvatljivijim.

Što potrošači mogu učiniti?

Svatko tko je ekološki svjestan možda želi smanjiti količinu odjeće koju kupuje svake godine ili postati svjesniji brendova koji rade na etičnijem načinu proizvodnje odjeće. Minimiziranje utjecaja proizvodnje odjeće na okoliš je nešto o čemu razmišljaju mnogi dizajneri. Ostali koraci koje potrošači mogu poduzeti kako bi stvorili ormar koji je nježniji za okoliš uključuju:

  • Istražite modne marke kako biste pronašli one koji su usredotočeni na održivost
  • Popravite svoju odjeću gdje je to moguće, umjesto da je odbacite
  • Organizirajte razmjenu odjeće s prijateljima kako biste razmijenili predmete koje više ne nosite
  • Kupujte u second hand ili vintage trgovinama
  • Donirajte odjeću dobrotvornim trgovinama

Neki brendovi u industriji odjeće usredotočuju svoju cijelu kolekciju na održivost i etička sredstva proizvodnje. Dobro je istražiti odakle dolazi ili gdje proizvodi odjeća i, ako je moguće, tehnike i tkanine koje se koriste u proizvodnji. Potrošači mogu glasovati svojim teško zarađenim novcem, u suštini, i podržati tvrtke koje teže etičkom i održivom načinu proizvodnje odjeće.

Ponovno korištenje i popravak

Svake se godine stvori ogromna količina otpada od odjeće (točnije vrijedna 140 milijuna funti) dok ljudi bacaju haljine, džempere, traperice, obuću i sve što više ne nose. Umjesto da se jednostavno riješite odjevnih predmeta, možete ih popraviti, donirati ili možda zamijeniti s prijateljima.

Popravke odjeće može obaviti profesionalni krojač, a često ih je dovoljno jednostavno napraviti kod kuće. Neki lagani šavovi mogu popraviti malu poderotinu na pamuku ili vuni, na primjer, dok se kožna odjeća, čizme i torbe mogu lako popraviti jednostavnim trikovima i nekim ljepilom za kožu. Kožna odjeća može biti skupa – iako je dugotrajna i dobro stari, koža se može potrgati ili slomiti.

Ovo može biti malo srceparajuće ako ste uložili u lijep kožni komad, a brzo popravljanje ljepilom često je najbolji način da osigurate da vaša omiljena kožna jakna ili torba mogu ostati sretno u vašem ormaru još nekoliko godina.

Ulaganje u vrhunsku odjeću

Ulaganje u bezvremenske komade koji će trajati godinama također je odličan način za smanjenje potrošnje u ovoj industriji. Osnove kao što su bijela košulja, crni džemper, trenčkot, sjajni par traperica ili sivi džemper od kašmira nikad ne izlaze iz mode, a dostupno je mnogo savjeta za elegantan izgled koji vam mogu pomoći da sastavite kapsulu ormar s komadima za svako godišnje doba.

Ulaganje u dizajnerske brendove – čak i kada ste štedljivi – još je jedan način da podržite održiviji način života. Dizajnerski komadi općenito su izrađeni od vrhunskih, dugotrajnih tkanina i bit će dio garderobe dugi niz godina.

Pomak prema sporoj i održivoj modi vrlo je pozitivan. Potrošači imaju ogromnu količinu moći da podrže ovaj pokret i mogu učiniti svoj dio informiranim i svjesnim učinaka koji njihovi postupci i izbori mogu imati u vezi s otpadom odjeće i kupnjom.

Objavljeno dana