Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar je medicinski uređaj koji se koristi za mjerenje zasićenosti kisikom u krvi pacijenta. Uređaj se sastoji od sonde koja se stavlja na prst pacijenta, te malog senzora koji mjeri količinu kisika u krvi. Sonda je spojena na monitor koji prikazuje razinu zasićenosti kisikom. Pulsni oksimetar se obično koristi u bolnicama i klinikama za praćenje zasićenosti kisikom pacijenata s respiratornim problemima.

Kada trebam koristiti pulsni oksimetar?

Obično se stavlja na vaš prst, a djeluje tako što obasjava svjetlost kroz vašu kožu kako bi izmjerila koliko kisika nosi vaša krv. Pulsni oksimetri se obično koriste u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama za praćenje pacijenata koji su u opasnosti od respiratornih problema. Također postaju sve popularniji kod sportaša i ljudi koji žive na velikim visinama, jer mogu pomoći u prevenciji visinske bolesti. Ako razmišljate o korištenju pulsnog oksimetra, važno je razumjeti kada i kako ga pravilno koristiti.

Kako radi pulsni oksimetar?

Radi pomoću dva senzora – jedan koji obasjava svjetlo kroz vašu kožu kako bi izmjerio količinu kisika u krvi, a drugi koji prati vaš otkucaj srca. Uređaj zatim koristi te podatke za izračunavanje razine zasićenosti kisikom u krvi (ili SpO2). Pulsni oksimetri se obično koriste za provjeru stanja poput apneje u snu i KOPB-a, ali se također mogu koristiti za praćenje nečije razine kisika tijekom vježbanja ili na velikim visinama.

Što je SpO2?

SpO2 je mjera zasićenosti krvi kisikom. Normalne razine zasićenosti kisikom obično su između 95% i 100%. Međutim, razine mogu biti niže u osoba s određenim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti pluća ili bolesti srca. Niske razine SpO2 mogu dovesti do umora, kratkog daha i vrtoglavice. U teškim slučajevima može dovesti do kome ili smrti.

Koliko često trebam koristiti svoj pulsni oksimetar?

Iako su pulsni oksimetri sigurni za redovitu upotrebu, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o tome koliko često biste ih trebali koristiti. Općenito, preporučuje se da koristite svoj pulsni oksimetar barem jednom dnevno, a češće ako imate simptome niske razine kisika. Ako svoj pulsni oksimetar koristite redovito, važno je da ga čistite prema uputama proizvođača. To će pomoći da se osigura da je uređaj točan i da radi ispravno.

Što je normalno očitanje na pulsnom oksimetru?

Normalno očitanje zasićenja kisikom je između 95-100%. To znači da je krv zasićena kisikom i sposobna je prenositi kisik do tkiva. Sve ispod 90% smatra se hipoksemijom, što je stanje u kojem krv nije u stanju učinkovito transportirati kisik. Na zasićenost kisikom mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući nadmorsku visinu, bolest pluća i bolesti srca. pulsni oksimetri se često koriste za praćenje bolesnika s ovim stanjima.

Koji je prst najbolji za pulsni oksimetar?

Jedna od najvažnijih informacija koju pulsni oksimetar može pružiti je vaš broj otkucaja srca. Mjerenjem količine kisika u krvi, pulsni oksimetar može procijeniti koliko brzo kuca vaše srce. Ove informacije su važne i za dijagnosticiranje i za praćenje stanja srca. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na točnost pulsnog oksimetra, a jedan od njih je koji prst koristite. Prst koji koristite trebao bi biti velik i bez posjekotina ili modrica. Osim toga, prst ne smije biti hladan, jer to također može utjecati na točnost očitanja. Najčešći prst koji se koristi za pulsni oksimetar je kažiprst, ali možete koristiti i srednji ili prstenjak.

Objavljeno dana